Sunday, 12 February 2017

Review: Jodoh Untukku by Anne Wanie (Copy dari Fb sendiri xD)



TAJUK: JODOH UNTUKKU
PENULIS: ANNE WANIE
TERBITAN: LOVENOVEL PUBLICATION
HARGA: RM 27.00 SM/ RM 30.00 SS


Sejujurnya sudah beberapa kali ntah aku ulang tayang kali baca cerita ni. Untuk penggemar cerita konflik, cerita ni bagiku boleh setanding dengan karya siti rosmizah yang selalu bikin air mata mengalir.

Dalam cerita ni banyak macam reality, daripada apa yang selalu kita fikirkan. Kita fikir, laki ni sweet. Pdhal tak semua orang sweet. Pokok pangkalnya, cerita ni menunjukkan bahawa perkahwinan bukan satu perkara yang mampu menjamin kebahagian 100%. For me, this story macam nak buka semua minda para pembaca yang gemar berimaginasi dan memikirikan betapa bahagianya kahwin. Expecially for para remaja yang dah mula jinak- jinak tak sabar nak kahwin awal. Sebagai pelajar asrama, perkara ni tak lari drpd aku. Always dengar, junior sendiri kata.

"Kan best kahwin awal?"

Dsb.

For me its not.

Kalau kahwin awal, tapi persiapan tak cukup. Kapal yang dinakhoda pun boleh tumbang. Pada luarannya nampak indah, tapi lama- lama semuanya musnah. Tapi dengan berkat kesabaran dsb, semua tu boleh dihadapi dengan baik.

Same as this book, luaran perkahwinan nampak indah. Tapi ujiannya cukup mampu menyebabkan seluruh hidup kita rasa kuncar- kancir. Tapi, berkat kesabaran semuanya boleh dilalui dengan mudah.

Trust, Tanggungjawab, Kejujuran, Kesabaran

Semuanya ada dalam novel ni.

I love this story line. But, rasa macam tak cukup sangat. Tapi tak pelah. Ceritanya mengkagumkan. Berat dengan konflik. Tapi ceritanya sangat teratur macam dah banyak pengalaman dalam menulis.

Btw, in my opinion konfliknya lain daripada yang lain. Tak sama macam selalu baca. Konflik yang agak berbeza, dan tak sangka penulis sanggup tulis macam ni.

I just like, wow.

Then sometimes rasa geram bila baca nama watak dia Ain. Terasa macam diri ni lak di aniaya oleh seorang lelaki yang bernama Fuadi. Emosi memang tak yah cakaplah. Betul- betul terganggu bila baca. Rasa nak hempuk. Rasa nak belasah. Semuanya ada gara- gara nama watak dia sama. Bila nama watak sama, nak bayang orang lain pun tak mampu 😂😂😂 tak taulah camner nasib orang lain lau nama dia sama dengan watak jahat. Mesti meraung- raung gila. Haha. (Pernah lak, jumpa ain watak jahat. 😂😂😂)

But, apa yang mengecewakan bila ku baca dah separuh cerita ni dalam blog dan masih ingat storyline dia time beli buku ni. Dan akhirnya hanya dapat feel masa baca kat blog je. Dekat buku rasa sikit je. Lepas lama tak baca and ulang tayang balik baca, baru dapat rasa feel sakit hati dsb. Tapi actually, lau bukan sebab dah baca separuh dekat blog, maybe cheq tak beli lagikut buku ni. Ku mmg x suka spoiler, tapi bila dah tahu sampai separuh. Mulalah tangan gedik nak baca. Nak beli. Nak meraung. Nak nangis. Sebab ada orang dera. Pastu diri sendiri gak gedik habiskan dari bab 1- berapatah dalam blog. X silap 20+ kut 😅😅😅 Sejak tu, novelnilah kali terakhir yang baca banyak di blog. Tak sanggup menahan terseksanya hati nak beli. Itupun seb baik ada duit. 😂😂😂 Lepas beli, malam tu terus habiskan sampai tidur lewat malam 😂😂😂

Tak leyh nak bagi jaminan best untuk dibaca. Sebab lain orang lain citarasa. For me, this novel sangat seronok dibaca. So, insyaAllah cerita sangat seronok buat semua orang. Semuanya atas izin Dia.

Akak Anne Wanie, sila teruskan menulis lagi 😭😭😭 Saya suka baca cerita akak. Sangat best. I falling in love with this novel. JU sangat menyentuh hatiku. Tolong, seksa hati ini lagi dengan cerita- cerita konflik 😍😍😍

Sekian, maaf lau ada tersalah dalam menulis.

So far, selama membeli novel dengan LNP, semuanya okay. Tak pernah mengecewakan. Even masa awal- awal dulu teragak- agak nak beli novel under LNP, tapi alhamdulillah. Hasilnya sangat memuaskan. Seronok sangat baca novel- novelnya.

P.S: Tgh tunggu masa bilalah boleh borong novel lagi. 😂😂😂 Rasa nak cuba baca semua jenis penerbitan.

*Suka stick satu penerbitan actually, but sejak akhir akhirni semua penerbitan buat novel yang meremang bulu roma. Tak beli rasa rugi. Beli, duit takde lagi. Pokok pangkalnya, rasa nak beli je semua novel 😂😂😂 tolong doakan saya jd jutawan. Boleh beli semua novel. 😂😂😂 Setakat ni, semua novel rasa nak beli. Tak de rasa yang tak nak belipun. Semuanya menyeksa hati post novel 😂😂😂 baru- baru.

#AinJeles
#NakPiPWTCGak
#TakdeTransport
#TarakBykDuit
#LesenKetaLagiOi

😂😂😂

Pokok pangkalnya, semua orang terseksa bila penerbitan post dekat wall depa sal nobel. Yang lebih mengharukan buat org yg x leyh pi pwtc hanya mampu ternganga mulut je tgk gambar buku yang ada di rak.

Kalau aku, bukan setakat ternganga. Meleleh air luir. Siap banjir satu rumah. Cheq follow banyak penerbitan, bukan satu 😂😂😂 maka double triple melelehlah air luir tgk. Tunggu bila nak kesat je. 😂😂😂

K, maaf atas segala salah silap. Lau ayat de sakit hati maaflah. Sila bagitahu. Boleh padam post ni balik. Tgk fikir, patut ke padam. Sbb takut de unsur sensitive dlm ni. 😅😅😅

Akhir kalam,
Teruskanlah berkarya.
Sebagai pembaca, hanya mampu support je.

Maaf atas review yang tak berapa menarik.

No comments:

Post a Comment